Zašto je potrebna praksa

Započeo mila.n,

prethodna tema - sledeća tema

mila.n

Objavljeno 7.03. na Viber grupi. Hvala Aruni:
"Evo objavljujemo večerašnje obraćanje autora učesnicima u praksi:
Zašto je potrebna praksa? Ljudi koji moje knjige čitaju 15-20 godina, često mi iznenada priznaju kako tek sad počinju da shvataju ono što sam u njima napisao. To je fenomen koji na početku uopšte nisam mogao da razumem, ali kasnije jesam.

Na svesnom nivou, kad kažete ,,Oprostio sam", to znači da se nećete svetiti, kažnjavati, tj. da ste problem rešili i za to je dovoljno tih par reči. Međutim, na podsvesnom nivou, kad kažete ,,Oprostio sam", to ne znači ama baš ništa. Ne znači, zato što treba da se promenite vi, vaša osećanja treba da se promene, a ona se ne menjaju preko noći, odjednom.

Da bismo nešto naučili, potrebno je da na desetine i stotine puta ponavljamo neki zadatak. Da bismo naučili kako da pravilno prođemo kroz situaciju, potrebno je da kroz nju prođemo na desetine puta, posmatrajući je iz raznih uglova i pozicija i onda će se formirati obrazac koji će istisnuti stare relacije i odnose. Stoga, grešite kad mislite da ste stoprocentno sigurni da ste se pokajali, oprostili i da vam se duša pročistila. To je samo početak. Često sam pacijentima objašnjavao: ,,Vi jeste oprostili, ali vaša duša nije". Da biste se harmonizovali, da bi stare uvrede, osude, gorčina otišli iz duše, potrebno je ne samo da se setite i otpustite situaciju (budete nevezani), već da to učinite na desetine puta u odgovarajućem stanju duha, razrešeni od svega.

Potrebno je problemu pristupiti s raznih strana jer se obrazac ponašanja i naših reakcija formira nakon nekoliko desetine puta ponavljanja. Zato, prakse su usmerene na to da dublje i realnije pročistite dušu od zastarelih uvreda, osuda, briga, tuge i uninija. Potrebno je ne samo da molite da vam iz duše izađu uvređenosti, već da se promenite. Treba da budete takvi, da unutar vas više ne bude uvređenosti i patnje. Potrebno je da umanjite zavisnost od života, nagona i želja.  Sve dok postoji zavisnost, biće i ogorčenosti. Zato, cilj naše prakse nije samo da harmonizuje dušu, već da oblikujete svoja osećanja i doživljaj tako da svaku situaciju možete da prihvatite s ljubavlju, dobrodušnošću, a svaki problem kao priliku da se razvijate, a ne da klonete duhom, niti usmeravate mržnju prema bilo kome. Kao što grnčar od gline pravi sud, ponavljajući ciklus obrtaja, tako i vi ,,lepite" svoja osećanja, što kasnije određuje da li ćete biti zdravi ili bolesni. Potrebno je da pre svega otklonite svoje agresivne reflekse, a da zatim izgradite nove, ispravne. Refleksi su ,,obrazac" reagovanja na okruženje. Da bi se refleks ukorenio, potrebno je na desetine i stotine puta ponavljanja. I kada pravilno oblikujete osećanja, onda već nećete razmišljati o tome da li pravilno reagujete na svet koji vas okružuje, pa će vam, kao reakcija na bilo koji problem umesto ogorčenosti, bola, nesreće i bolesti - doći ljubav, harmonija, radost i zdravlje.


S.N. Lazarev - 7.3.2020. - 18:36"